Tájház

Šturova utca 2.
Rövid leírás:
A település igen régi, első írásos emléke a 11. század legelejéről származik. A mára teljesen átépült utcában, modern épített környezetben álló népi ház 1730-ban épült. A vastag paticsfalú, kontyolt nyeregtetejű, utcafronton álló, díszes deszkaoromzatos, náddal fedett parasztház tengelye merőleges az utcára. Az utcára két kis ablakkal néző főhomlokzat tengelyében találjuk a szépen faragott oszlopot (ágasfát) amely a ház mestergerendáját tartja.

Az eredetileg a Kuna család tulajdonában álló épületben 1979-ben jött létre a tájház. Legfontosabb feladatának a település 19-20. századfordulós lakás- és tárgykultúrájának, a népi gazdálkodás paraszti eszközeinek bemutatását tartja.

A kis gyűjteményt a Galántai Múzeum hozta létre, de Vágsellye Szlovákia közigazgatási átszervezése nyomán nem a Galántát is felölelő nagyszombati, hanem a nyitrai megyéhez került, így a múzeum tulajdonjogáért a felek máig pereskednek... Ez már csak azért is sajnálatos, mert félő, hogy a felújítások elmaradását a folyamatos karbantartást igénylő műemlék sínyli meg.

Kifogástalanul felújított épület.