Telegdi-Rákóczi várkastély

Ukrajna
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Csinagyijevo
Rövid leírás:
A kastély építésére vonatkoztatható első adat 1403-ból való, amikor Luxemburgi Zsigmond erődítmény építésére adott engedélyt Perényi Imrének Szent-Miklóson. Telegdi Mihály, többszöri tulajdonosváltás után 1574-ben szerezte meg az uradalmat, s 1583-ban várépítési engedélyt kapott Rudolf királytól. Az épület a Telegdiek építkezése során nyerte el mai tömegét és reneszánsz karakterét. Keleti homlokzatán ma is látható az akkor készült két félköríves „lombard” ikerablak. Dél- és északkeleti sarkain sokszögű tornyok álltak, pincéje és földszinti helyiségei, valamint az emelet udvar felé eső folyosó-szakasza is boltozott volt már. A többi emeleti helyiség gerendamennyezetes lehetett. A padlástérben kialakított védelmi szintnek a megemelt fedélszéket tartó oszlopszerű bázisai, s a homlokzati falak lőrései napjainkig jól megmaradtak. A következő nagyobb átalakításra már a Rákóczi család birtokában 1679–80-ban került sor. Újabb boltozatok, valamint kémények, kályhák, kőkeretek készültek, s a mára már elpusztult, Rákóczi címerrel díszített homlokzati sgraffitót is akkor készíthették. A kastély házasság révén került a Rákócziak birtokába és maradt 1711. február 18-ig, innen vonult száműzetésbe II. Rákóczi Ferenc.
sebijo