Vályi-kastély

Cím:
A falu déli széle közelében, a fő út keleti oldalán álló, két szomszédos Vályi-kastély közül a nyugati.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falut és apátságát a Jánosi nemzetség alapította a 12. században. A Jánosy család ősi fészkeként számon tartott település ezek kihalása után leányágon öröklődött, majd közbirtokossági tulajdon lett, így az itt lakó nemesek számos kúriát, kastélyt, nemesi lakot építettek benne. Ezek közül századunkat öt ilyen épület érte meg.

Ezek közül két, ráadásul egymás szomszédságában és nagyjából azonos időben felépült kastély is a Gömörben több felé birtokos Vályi család nevéhez fűződik.

A két kastély közül a nyugatabbra eső épület a fő úttal párhuzamos tengelyű, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett ház, amely a 19. század első felében épült, klasszicista stílusban. Szimmetrikus, hét tengelyes utcai homlokzatának közepéből sekély rizalit ugrik előre, melyet plasztikus vakolatdíszű timpanon koronáz. A homlokzati pilasztereket, ill. az ablakok fölötti párkányokat eklektikus hatású vakolatdíszek ékesítik.

A ma magántulajdonban lévő és üresen álló kastély egykori kertjét az épület mögött annak államosítása után kialakított gazdasági udvar tönkretette.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája felhasználásával készült.)

Vályi-kastély (0.059 km)
Török-kastély (0.428 km)