Viadukt (a városban)

Híd
A település központjában a Mierová (Béke) utca fölött
Rövid leírás:
Tapolyhanusfalva az Eperjest Őrmező községgel (szlovákul: Strážske) összekötő, 1943-ban elkészült vasútvonalon helyezkedik el. A nyomvonal kiépítésénél több helyen, így itt is jelentős szintkülönbségeket kellett áthidalni: a településen ezért két, hatalmas viadukt is épült - egy a belterület déli részén, egy pedig attól nyugatra, külterületen. Mindazonáltal a történelem viharai miatt e vasútvonal első hídjai nem egészen két évig állhattak csak fenn...

A településen belül álló viadukt pillérei vasbetonból épültek - a legmagasabb 28 méteres. Ezek közt 8 db hatalmas, alul ívelt acél szerkezet feszül. Közeik 42 méteresek, illetve az egyik némileg rövidebb, 30 méteres. A híd legmagasabb pontja 40 méterrel emelkedik a felszín fölé. Az egyik pilléren emléktábla örökíti meg, hogy a II. világháború idején, 1944-ben a szlovák antifasiszta partizánok felrobbantották a hidat. Rekonstrukciójára a háború után került sor. Ma ez egész Szlovákia leghosszabb, ívelt hídja.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek is ugyanonnan származnak.

Vasúti viadukt (2.431 km)
Kapi vára (13.348 km)