Kollégium (volt Horthy kastély)

Kastély-kúria
Jász-Nagykun-Szolnok

A kastély az 1800-as évek elején épült, eredetileg nem a Horthy család birtokában volt, hanem Halassy kúriaként tartották nyílván. 1850-ben érkezett ide az első Horthy, a kormányzó édesapja Horthy István. Anyai ágon örökölt itt birtokot, majd feleségül vette Halassy Paulát. Ezután beszélhetünk az épületről Horthy kastélyként. Az 1800-as években még egy nagyon egyszerű U alakú épület volt, Horthy István és Halassy Paula ebben az egyszerű kúriában élte le az életét. Itt született 9 gyermekük is, köztük Miklós, aki 1868. június 18-án, ötödik gyermekként született a családba.
A kastély átépítésére 1925-ben került sor, ekkor már Horthy Miklós lakott itt a családjával. A Tanácsköztársaság és a román megszállás után mindenképp sort kellett keríteni egy felújításra. Horthyné kérése volt, hogy a kastély neobarokk jegyeket öltsön magára az átépítéskor, ekkor épült a kastélyhoz a fenti manzárdrész, a kocsifelhajtó, a pipázó, és a hátsó körterasz, Kalin Ferenc tervei alapján.
Miután Horthyt kormányzóvá választották az itteni kastélyt nyári lakként használták. Minden évben úgy érkeztek haza, hogy a születésnapját itt tölthessék és az aratás befejeztével tértek haza Budapestre. A kastélyhoz közvetlenül 10 holdnyi föld tartozott, ez főként nagy parkból állt, illetve zöldségeskert, gyümölcsös volt itt található. A park végében halastó volt kialakítva.
1944 októberében a Horthy családot a németek elvitték. Ezután a kastélyban lévő értékeket széthordták és megpróbálták az épületet tönkretenni. A bútorokat elhordták, a csodálatos könyveket és megmaradt tárgyakat máglyára hordták és elégették.
Volt olyan időszak, amikor az épületet magtárnak használtál, illetve lovakat tartottak benne. 1950-ben iskolát létesítettek itt. Először 6 hetes traktoros képzést indítottak itt, majd később mezőgazdasági szakiskolát létesítettek. Jelenleg a kastélyba látogatók az épület szépségét tekinthetik meg, valamint azt a pár helyiséget, ami eredeti állapotában megmaradt. Az egykori pipázó pedig emlékszobaként őrzi a múltat, amelyben képeket láthatnak a régi idők kastélyáról.
információ: Kenderes város honlapja
Ami kívülről látszik, az kitűnő állapotra utal.