Megújulásunk támogatója:  

Gyárvárosi r. k. iskola

azonosító:
11965
törzsszám:
11242
szélesség (lat):
N 46° 4,969'
hosszúság (lon):
E 18° 15,763'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
eredeti típus:
általános iskola
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
jelenlegi típus:
általános iskola
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
41669
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
1926-35 között épült neoromán és modern stílusú jegyeket felsorakoztató épületegyüttes, mely iskolaépületből (1926-31, bővítése 1935) a templomból (1927-29) és a paplakból (1932) áll. Tervezői Pilch Andor, Visy Zoltán és Gosztonyi Gyula. Az együttes Ny-i felén hosszan elnyújtott téglalap alaprajzú, 14 tengelyes, egyemeletes, nyeregtetős iskolaépület áll, Ny-i végén fejépülettel. Lábazata kő-, a földszint homlokzata magasságának feléig téglaborítású, felette vakolt. Az iskolaépület K-i végén ívsorral megnyitott fallal kapcsolódik a háromhajós, poligonális szentélyű, kereszthajós, kazettás mennyezetes templomhoz. A román stílusban épült templom szentélyének É-i oldalához gúlasisakos torony csatlakozik. A templomtól É-ra plébánia emeletes, nyeregtetős tömbje áll.
külső leírás:
Az iskolaépület elnyújtott homlokzata, délnyugati vége rizalitos kiképzésű és két tengelyt foglal magában. Az északkeleti első tengely kiképzése hasonló: terméskő lábazat, félköríves terméstő szemöldökívvel, két oldalán 1-1 pilaszterrel és 1-1 kisméretű ablakkal a kötényben négyzetes-geometrikus motívumokkal. Ezt téglaborítású homlokzóna, majd az emeleten - visszaugrasztva - nagyméretű kosáríves ablak követi. A többi földszinti ablak hasonló kiképzésű: keskeny terméskő lábazati zóna fölött az ablakok vízszintes pálcatagjáig tartó vakolatlan téglafal található (kivétel ez alól az óvodai bejárat). Az ablakok keretezése az első, illetve a délnyugati rizalittal ellentétben nem terméskő borításúak, hanem vakoltak. Az emeleti ablakok zöme vékony, álló alakú. Ez alól kivétel a főbejárat, ahol az első tengely esetében is említett nagyméretű kosáríves ablak látható az emeleten, a földszintet előreugró, pillérpáron nyugvó timpanonos portikusz díszíti. Az épület északkeleti (templom felőli) homlokzata szinte teljesen díszítetlen. A saroktól 4 tengelyben kétszintes: a földszinten félköríves ablakok láthatóak, kötényükben a főhomlokzatról ismert geometrikus mintával, az emeleten axisokként 2-2 vékony álló ablakkal. Mellette (hozzáépítve) található a gondnoki ház egyszerű homlokzata, mely hét ablakkal tagolt nyeregtetős, földszintes épület. Az iskola udvari homlokzata kevéssé mozgalmas: egyforma ablakok sorakoznak - a főhomlokzathoz hasonlóan - terméskő lábazattal és a földszinti zóna kb. 3-ig téglaborítással. A két szint között - az ablakok tengelybéen - négyzetes faltükrök láthatók. Az udvart északkeleten a gondnoki lakás zárja.
állapot leírása:
Mind az iskola mind a templom és paplak állapota kívül-belül jó, köszönhetően a 90-es évek közepén befejezett felújítási munkálatoknak. A templom esetében megemlítendő, hogy sajnálatos módon az épület a Zsolnay Vilmos utca irányába (északnyugat) az alapozás hiányosságai miatt süllyed, amire a mellékhajó mennyezetén, oldalfalán és padlózatán látható repedések utalnak.

Állapotjelentések

2010.11.12 14:31 ngabi állapot: 4 - pont: 14

Az utolsó képen látható kapu köti össze a két épületet, jó állapotú az iskola is!

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Újhegyi erőmű (0.818 km)
Régi erőmű (0.915 km)
Zsolnay-gyár (1.240 km)
Kút (1.451 km)
Lakóház (1.543 km)
Lakóház (1.866 km)