Római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Domboldalban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes ház, három oldalán falazott mellvédes, vaskos, hengeres támaszokkal ellátott tornáccal, kontytetővel. Kéttraktusos, boltozott (részben vállpárkányos tükörboltozattal), illetve síkmennyezetes helyiségekkel. Hátsó, K-i, homlokzatával szemben, a domboldalban támfal, pincesorral. Az egyik pince bejáratánál klasszicista Diana-szobor. Épült a 19. század első felében, több szakaszban.
külső leírás:
Domboldalban szabadon álló, téglalap alaprajzú földszintes ház, kontytetővel, cserépfedéssel, három oldalán tömör mellvédes, hengeres támaszokkal ellátott tornáccal. Hátsó homlokzatával szemben, a domboldalban támfal, pincesorral. Az azonos helyrajzi számon található két további épület közül a kisebbik ól, a nagyobbik lakóépület, garázzsal, raktárral.

A plébániaépületen lábazat fut körbe. Utcai homlokzatát egyrészes párkány zárja le, hat tengelye 1-2-2-1 csoportosításban jelenik meg. Nyílásai állótéglány alakúak, egyszerű szalagkerettel. A többi homlokzat nyílásai hasonló formájúak, keret nélkül.

A jelek és a kapun elhelyezett tájékoztató szerint funkcióváltás követezett be az épületben. Pályázati forrásból felújították, a sóderkupacokat vagy még nem takarították el, vagy további munkálatok céljából vannak ott.
A tornác előtt mindenféle lim-lom, régi, elhasznált bútorok eszközök sorakoznak, a Diána-szobor - amelyről nem tudja senki, hogyan került az egykori plébániára -, átmeneti helyen "tartózkodik". Sajnos egy lélek nem volt, akitől további információkhoz juthattam volna, péntek 16 óra volt, valószínűleg ezért.
A kaput nem zárták be, és a tornácon a futómuskátlik virágoznak.