Megújulásunk támogatója:  

Berczelly-kúria (Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon)

azonosító:
6534
törzsszám:
5674
szélesség (lat):
N 47° 52,144'
hosszúság (lon):
E 19° 24,260'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
541
település KSH kódja:
2389
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kontytetővel, K-i homlokzatán négypilléres, timpanonos, kocsiáthajtós portikusszal. A terepviszonyok miatt a Ny-i oldal két-, a K-i egyszintes. Kéttraktusos belső, középfolyosóval, síkmennyezetes szobákkal, új közfalakkal és nyílászárókkal. Építtette a Berczelly család 1840-1850 körül, mai homlokzatát a 20. század elején alakították ki, belsejét a 20. század második felében erősen átépítették.
(Nógrád megyei Tanács VB Szociális Foglalkoztató Intézete)
külső leírás:
Szabadon álló, földszintes + alagsoros, téglalap alaprajzú épület, keleti (3 + 3 + 3 tengelyes) homlokzatán négy négyzetes pillér tartotta, háromtengelyes háromszögoromzattal koronázott, kocsialáhajtós portikusszal, nyugatin (2 + 3 + 2 tengely) hasonló szélességű és kialakítású középrizalittal, a délin és az északin (1 + 2 + 1 tengely) nagyon csekély kiülésű, kéttengelyes középrizalittal. Az épület sarkait és a rizalitok széleit rusztikus armirozás hansúlyozza. Konty- ill. nyeregtetős, cserépfedéssel. A terepviszonyok miatt a nyugati homlokzat két-, a keleti egyszintesnek mutatkozik. Az alsó szint gyakorlatilag a felső lábazataként jelenik meg, vakolatkváderes felületében a nyílások keretelés nélkül mélyednek; részint fekvő téglalap, részint állótéglány alakú ablakok és a nyugati homlokzat középtengelyében elhelyezkedő, szintén állótéglány alakú ajtó. A nyugati homlokzat nyílásai fölött rusztikus zárókő. Az alagsort és a földszintet osztópárkány választja el egymástól. A földszint nyílásai állótéglány alakúak, tagolt, záróköves szalagkerettel, könyöklő- és szemöldökpárkánnyal. A rizalit ablakkeretei szegmentívvel záródnak (szemöldökpárkány), zárókő az ív alatt. Az épületet háromrészes párkány koronázza.
A főbejárat a kocsialáhajtó középtengelyében nyílik, kereteletlen, félköríves záródású kapu. A timpanonban tagolt szalagkeretes körablak.

Állapotjelentések

2011.12.28 11:11 carmin állapot: 4 - pont: 12

Jó állapotban van, de néhol javítások látszanak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.