Római katolikus templom (Szent Péter és Pál apostolok)

Péter és Pál apostolok
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, melyhez a Béke utcából hosszú lépcső vezet fel. Ny-i homlokzatából rizalitként előrelépő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához emeletes oratórium, D-ihez sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A hajó É-i és D-i oldalán egy-egy erőteljes támpillér. Kapuja a Ny-i homlokzaton, fölötte Migazzi Kristóf bíboros címere. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1966 (Takács István). Berendezés: 18-19. század; főoltár: barokk, gróf Althan Mihály Károly váci püspök címerével, főoltárkép: 1899 (Fáy Albert); mellékoltárképek: 1968 (Gádor Emil). Orgona: 1902 (Rieger Testvérek). Épült 1752-1760 között, majd 1767-től, gróf Althan Mihály Károly és gróf Migazzi Kristóf váci püspökök idején. Tornya 1812-ben készült el (kivitelező: Regele József kőműves). Az É-i oratóriumot 1910 körül építtette a Kállay család.
külső leírás:
Domb tetején szabadon álló templom a homlokzat síkjából kissé előreugró középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, de vele azonos magasságú, egyenes záródású szentéllyel, a szentélyhez kapcsolódó emeletes oratóriummal és földszintes sekrestyével. tornyának sisakja fémlemezzel, a többi érsz palával fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, utóbbi a főhomlokzaton háromrészessé bővül.
Főhomlokzata három részre tagolt, az egységek széleit magas széken álló ión pilaszterek hangsúlyozzák. A szélső falmezőket a földszinten téglalap alakú, kereteletlen, a karzatszinten félköríves lezárású, egyszerű szalagkeretes fülke, a középsőt bemélyedő faltükör tagolja, benne helyezkedik el a tagolt, törtívben lemetszett sarkú szalagkeretes, kőből készült kapu, fölötte vakolt mező, melyet szegmentíves szemöldökpárkány zár le; a mezőben Migazzi bíboros címere. A kapu fölött szegmentíves lezárású, egyszerű szalagkeretes karzatablak könyöklővel.
Alsó toronyszintjén bemélyedő tükörben négyzet alakú, kereteletlen ablak, zárókőszerűséggel, a felső széleit lizénapárok hangsúlyozzák, ablakai félköríves lezárásúak, pilaszteresek, zárókővel, könyöklővel, a mellvédmezőben fekvő téglalap alakú bemélyedő tükörrel. A szinteket egymástól osztópárkány választja el, a felsőt órapárkány zárja.
A többi homlokzaton a tükrös kialakítás dominál, a hajóablakok szegmentíves kialakításúak, keretetlenek, a szentélybővítmények ablakai állótéglány alakúak, ajtóik szintén - utóbbiak szalagkerettel.
A szentélyzáródás mindkét sarkán negyedköríves mélyedés.

Rendben tartott, jó állapotú a templom, viszont aggodalmas, hogy a homlokzati párkány kezd töredezni, és a lábazaton néhol vizesedés nyomai táthatók, a vakolat is megbomlott.

Leírása:
Műemlék jellegű Bercel római katolikus temploma is, amely 1752-1767 között épült barokk stílusban. Ez a falu jelenlegi temploma, amely Szent Péter és Pál apostolok nevében őrzi a korábbi templom emlékét. Az új templom felépülése két váci püspöknek köszönhető, akiknek emlékét kőcímer jelzi. Althann Mihály Károly váci püspök címere az oltárnál,a főbejárata felett pedig Migazzi Kristóf váci püspök címere látható. Az építkezés 1767-ben fejeződött be, de ekkor még nem volt tornya a templomnak. Ennek építéséhez 1811-ben kezdtek hozzá.
Szövegforrás:
Bercel község honlapja: