Bene-Teichmann-kastély

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Emelkedőn, szabadon álló, négy saroktornyos, emeletes kastély, K-i homlokzatán timpanonos középrizalittal. Az épülettest fölött kontytető, a rizalit fölött nyeregtető, a saroktornyokon sátortető fedi. Nyílásrendszere részben átalakítva, Ny-i homlokzat középtengelye, K-i homlokzat rizalitja és a mellettük lévő tengelyek. Belseje kéttraktusos, fiókos donga- és tükörboltozatos, valamint síkmennyezetes helyiségekkel, 18. századi stukkók töredékeivel. Falképek: töredékes, 18. század. Építtette a Bene család 1680 körül, később a Balogh, majd a Teichmann család birtokolta. K-i és Ny-i homlokzata egy részét a 20. században átépítették. Felújíttatta dr. Bodor Miklós professzor 2003-ban.
külső leírás:
Szabadonálló, egyemeletes, négy saroktornyos kastély, hátsó homlokzatán háromszög-oromzatos középrizalittal. Konty- ill. nyeregtetős, cserépfedéssel.
Kossuth tér felöli homlokzata 7, az átellenes homlokzat 1 + rizalit + 1 tengelyes, az oldalhomlokzatok 2-2 tengelyesek, mely tengelyszámokhoz minden oldalon hozzájön minden sarkon a tornyok 1-1 tengelye. Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, a tornyok esetében efölött még egy kis attika-szerű képződmény is van. Kossuth téri-, oldal- és toronyhomlokzatain állótéglány alakú ablakok, alul-fölül füles szalagkerettel, fölötte vízszintesen induló és oda visszatérő, szegmentíves, tagolt szemöldökpárkánnyal, melyet a keret felső szélével kis építészeti elem köt össze; az így kialakuló zárt mezőben legyezőmotívum, vagy ennek egyszerűsített változata, egyenes szemöldökkel, legyező nélkül, vagy még egyszerűbben: csak füles szalagkeret. A Kossuth téri homlokzat bejárata újabb: szegmensíves boltajtó, melyet ívesen lenyesett sarkú vakolatarchitektúra hangsúlyoz.
A hátsó homlokzat szélső tengelyeinek modern, kilencosztatú, nagyjából négyzet alakú emeleti ablakai szalagkeretesek.
(Az oldal- és hátsó homlokzatok földszinti nyílásait (ajtóit) elfelejtettem leírni. Valószínűleg füles szalagkeretesek.)
A hátsó rizalit nyílásait széles kosárív fogja egybe, fölötte egyenes szemöldök, melyet az ismert elemek támasztanak alá. Oldalhomlokzatain álló, timpanonjában fekvő ovális alakú, tagolt szalagkeretes ablak(ok).

Szabadonálló, egyemeletes, négy saroktornyos kastély, hátsó homlokzatán háromszögoromzatos középrizalittal. Konty- ill. nyeregtetős, cserépfedéssel.
Kossuth tér felőli homlokzata 7, az átellenes homlokzat 1 + rizalit + 1 tengelyes, az oldalhomlokzatok 2-2 tengelyesek, mely tengelyszámokhoz hozzájön minden sarkon a tornyok 1-1 tengelye. Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, a tornyok esetében efölött még egy kis, attika-szerű képződmény is van. Kossuth téri, oldal- és toronyhomlokzatain állótéglány alakú ablakok, alul-fölül füles szalagkerettel, fölötte vízszintesen induló és oda visszatérő, szegmentíves, tagolt szemöldökpárkánnyal, melyet a keret felső szélével kis építészeti elem köt össze; az így kialakuló zárt mezőben legyezőmotívum, vagy ennek egyszerűsített változata, egyenes szemöldökkel, legyező nélkül, vagy még egyszerűbben: csak a füles szalagkeret. A Kossuth téri homlokzat bejárata újabb: szegmentíves boltajtó, melyet ívesen lenyesett sarkú vakolatarchitektúra hangsúlyoz.
A hátós homlokzat szélső tengelyeinek modern, kilencosztatú, nagyjából négyzet alakú emeleti ablaki szalagkeretesek.
A hátsó rizalit nyílásait széles kosárív fogja egybe, fölötte egyenes szemöldök, melyet az ismert elemek támasztanak alá. Oldalhomlokzatain álló, timpanonjában fekvő, ovális alakú, tagolt szalagkeretes ablak(ok).
Kielégítőből a pusztulás felé.

A nemrég felújított kastély épületegyüttese hibátlan, parkja viszont elvadult, gondozatlan. A Kossuth tér felőli főhomlokzata előtt álló nagy parkban metszetlen fák, cserjék, kivágott vagy kidőlt fatörzsek bújnak meg a tekintélyes kerítés mögött, általános a rendezetlenségben.
Hátsó bejáratát használják, ide dísztuja sort telepítettek, a kastélyt használják.
A falak, tetőzet és a nyílászárók állapota hibátlannak tűnik.