parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, lécrácsos csúcsú deszkaoromzattal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel, melyet (a szoba kivételével) furnérlemezzel fedtek el. Pincéje külön, a hegyoldalba vágva. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, előkertes beépítésű, eredetileg egysoros beosztású épület. Falazata vályog falazat, fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Deszkaoromzatának felső része rácsozott. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 6 tengelyes, melyből a 2. és 5. ajtó. Az ablakok részben újakra cserélve. Faoszlopos, mellvéd nélküli homloktornácának burkolata beton. Az épület nincs alápincézve, pincéje külön, a hegyoldalba vágva található.

Változatlan állapotban.