parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Udvara (hrsz.: 40/1) közös a Kossuth Lajos u. 94. számú házéval (trsz.: 5883). Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel, körrel és szívvel díszített. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel, a pincében is. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű eredetileg egysoros beosztású épület. Utca felőli szobája alápincézett. . Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel a tetőtér beépítve. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes, az ablakok 6 szemesek, eredeti nyílászárók. Udvari eredeti homlokzata 6 tengelyes, ebből a 2. És 4. Ajtó. Hátsó rövidebb homlokzata 2 ablaktengelyes. Hátsó oromzatában tetőtéri ablak került elhelyezésre. Faoszlopos, fűrészelt mellvédkorlátos homloktornáca téglával burkolt.

Változást nem tapasztaltam.