parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken (Kossuth Lajos u. - Petőfi Sándor u.) szabadon álló, egymással derékszöget bezáró, átjáróval összekapcsolt épületek. Mindkettő téglalap alaprajzú, kő alépítménnyel, alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel és szívvel díszített. Az utcavonallal párhuzamos hossztengelyű 95. számú ház tetejének közepén szénaledobó. Az utcavonalra merőleges hossztengelyű 93. számú ház orom- és oldaltornácos, fa oszlopokkal, deszkamellvéddel. A 95. számú ház szintén orom- és oldaltornácos, az eresz alatt lécrács díszítéssel. Mellvédje részben lécsoros, részben fűrészelt díszítésű deszka. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Népi műemlék.
külső leírás:
Saroktelken álló, mára kis átjáróval összekapcsolt épület. A 93. sz. ház fésűs telken álló, utcavonalas beépítésű, egykoron egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszeléssel. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata fűrészelt díszítésű. Utcai homlokzatán két hatszemes ablak látható. Homloktornáca oszlopos, tömör deszka mellvéddel és kapuval. A 95. sz. ház merőleges az előzőre, s azzal az átalakítás során kis átjáróval lett összekapcsolva. Falazata kő alapon fehérre meszelt, tapasztott vályog. Tetőszerkezete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Nyílászárói újak. Az épület homloktornácos, fa tornácoszlopokkal, lécrács mellvéddel, s árnyékfogóval. Az ablakalja terméskővel burkolt.

Jó állapotban van.