parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Udvara (hrsz.: 40/1) közös a Kossuth Lajos u. 92. számú házéval (trsz.: 5882). Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, deszkaoromzatán fűrészelt díszítésű, lécrácsos csúcsú deszkaoromzattal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Egytraktusos, szobakonyha-szoba-kamra beosztású, gerendás deszkamennyezettel. A tornác végében kemence. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű, egysoros beosztású épület. Utca felőli szobája alápincézett. Falazata kő alapon vályog falazat, fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Utcai homlokzata 7 tengelyes, melyből a balról számított 2., 3. és 6. ajtó. Hátsó rövidebb homlokzata 2 ablaktengelyes. A kamra előtti rész kivételével fűrészelt mellvédes homloktornáca téglával burkolt. A hátsó részen mellvéd nincs, csupán oszlopok. A tornác végén kemence található.

Az épület most is szép állapotban van.