parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén kontyolt, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel díszített, 1912-es évszámmal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fakorlát mellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, vakolt síkmennyezettel; a pincében gerendás deszkamennyezet. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű, eredetileg egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog, fehérre meszelve. A deszkaoromzatban 1912-es évszám és kereszt található. Az épület utca felé eső része alápincézett, bejárata a kő lábazatban található. Az utcai homlokzat 2 ablaktengelyes, az udvari 6, melyből a 4. ajtó. Az első szoba ablakai törtíves záradékúak. Homloktornáca faoszlopos, könyöklős.

Változás nincs az épület állagában. Talán annyi, hogy tél van!!