parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes ház, kő alépítménnyel. A terepviszonyoknak megfelelően szinteltolással épült. Két részből áll, mindkettő téglalap alaprajzú, hossztengelyük tompaszöget zár be. Kétrészes nyeregtetője az első ház utcai végén alsó csonkakontyolt, fűrészelt díszítésű, lécrácsos csúcsú deszkaoromzattal. Az első ház oldaltornácos, faoszlopokkal, famellvéddel. Egytraktusos, szoba-előtér szoba, szoba-konyha beosztású, gerendás fafödémmel (a pincében is). Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken épült fésűs előkertes beépítésű, folytatólagosan épült két alápincézett épület, mindkettő egysoros alaprajzzal. . Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat, fűrészelt díszítéssel az oromcsúcs alatt lécrácsozott. Utcai homlokzatán két hatszemes ablak. Oldaltornáca faoszlopos az ablakalja terméskővel burkolt.

Változatlan állapotban van.