parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcával párhuzamos hossztengellyel, az utcavonalon szabadon álló ház, és a rá merőleges hossztengelyű, a Ny-i telekhatáron álló melléképület. Mindkettő téglalap alaprajzú. A lakóház nyeregtetője mindkét végén alsó csonkakontyolt, utcai homlokzatának két szélén egy-egy ablak, nagyjából alattuk a lábazatban pinceszellőzők, pincebejárat a homlokzat közepén. A terepviszonyok miatt a lakótér az udvar felől szintben van. Egytraktusos, hagyományos beosztású. A melléképület nyeregtetője az utca felőli végén alsó csonkakontyolt. Népi műemlék.
külső leírás:
utcavonalas beépítésű, az utcával párhuzamos gerincvonallal épült, egysoros beosztású lakóház, s a rá merőleges, telekhatáron lévő melléképület. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel és palával. Az épület alápincézett, a pince bejárata a Kossuth utcáról nyíló, szegmentíves fülkében elhelyezkedő, egyenes záródású ajtó, két oldalán 1-1 pinceszellőzővel. A lakótér a terepviszonyok miuatt az utcai fronton emeletként jelentkezik, itt 1-1 6 szemes ablak nyílik. Udvari homlokzata 3 tengelyes, melyből a középső ajtó. Az ablakalja betonnal burkolt. A melléképület tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, igen rossz állapotú cserépfedéssel. Udvari cserépfedéssel. Udvari homlokzata 4 tengelyes, ebből a 2. És 4. Ajtó.
A lakóépület állapota jó, a melléképületé rossz.

Az épület és a tulajdon viszonyok nem változtak.