parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Eredetileg két külön telekkel-udvarral, ennek megfelelően külön-külön helyrajzi számokkal és műemléki törzsszámokkal rendelkező ház. A négy régebbi helyrajzi szám telekegyesítés útján egy helyrajzi szám alá vont. Fésűs beépítésben álló, előkertes ház, kő alépítménnyel, a terepviszonyoknak megfelelően két szinteltolással felfelé (lakóház - lakóház - melléképület). Háromrészes nyeregtetője az első ház utcai végén alsó csonkakontyolt, fűrészelt díszítésű, lécrácsos csúcsú, deszkaoromzata kereszttel díszített. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal. Az első ház előtt fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel, a második előtt famellvéddel, a melléképület előtt korlát nélkül. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. A tornác végében kemence. Egytraktusos, hagyományos beosztású belső, gerendás fafödémmel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, előkertes beépítésű, egysoros alaprajzú, a terepviszonyoknak megfelelően két szinteltolással emelt épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata fűrészelt díszítésű deszkaoromzat. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 11 tengelyes, melyből a 2., 7., 8., és 10. ajtó. Az épület az utcafronton alápincézett. Homloktornáca az épület töréseinek megfelelően szakaszolt. Az első szakasz faoszlopos, fűrészelt deszkamellvéddel ellátott, a 2. szakaszon csak könyöklő húzódik az oszlopok között, míg a 3. szakasz csak oszlopokkal van ellátva. Az ablakalja végig téglával burkolt, végén kemence helyezkedik el.

Változás az épület állapotában nincs. Egy telken két épület, külön házszámmal.