parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, előkertes ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, famellvéddel, az utcai homlokzaton az eresz alatt lécráccsal. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. A ház udvari vége alatt pince, kőboltozattal. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, előkertes beépítésű, eredetileg egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Az épület lejtős része alatt alápincézett, bejárata a hátsó rövidebb homlokzatban található. Az utcai homlokzat 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 5 tengelyes, melyből a 3. és 5. ajtó, utóbbi szegmensíves záródással. Homloktornáca fagerendás, könyöklős, az utca felől felső részén lécrácsos díszítés fut végig.

Az épület állapota jó, télen lakatlan.