Szent Flórián-szobor

Plasztika
szobor
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori iskolaépület D-i homlokzatán, csúcsíves, fogrovatos díszítésű falfülkében elhelyezett kisméretű, kőből faragott, festett barokk szobor. A szent álló alakja római katonai öltözékben, lábánál égő házzal látható. Alatta utólag odafalazott kettős barokk címerpajzs. Valószínűleg másodlagos elhelyezésben került jelenlegi helyére 1868-1869 között.
külső leírás:
A Leninút - Szabadság út kereszteződésében álló egykori iskolaépület - ma kocsma - rövidebb, Szabadság útra néző homlokzatán, csúcsíves, fogrovat díszítésű, neogót falfülkében festett, barokk, kőből faragott Szent Flórián szobor. Alatta utólag odafalazott barokk cartouche-díszítés. Mintha egykor évszám is lett volna benne /?/.
Talán a fülke egykor stáció lehetett, mely funkcióját vesztette, ekkor került bele a Szent Flórián. Tehát szerintem a szobor nem eredeti helyén áll, utólagos elhelyezés.

2015.08.15 12:18 Zerind állapot: 4 - pont: 27

Csak 4-est adok, mert bár a fülkéje igen jó állapotú, maga a szobor kopottas, sőt, az alja málladozik is kicsit.