Szent Márton püspök
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Támfallal megerősített dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A szentély K-i falán gótikus ablak, az É-i és a D-i hajófalon két-két támpillér. Hajója fiókos dongaboltozatos, bejárati oldalán karzat. A karzatalja csehsüveg boltozatos, szentélye keresztboltozatos. A sekrestye ajtaja és a diadalív csúcsíves, a szentély falában szentségtartó fülke. Falképek: töredékek, 16. század, illetve 20. század. Berendezés: 18-19. század; szószék: 18. század. Építtette Széchy Mikós 1415-ben, 1720-ban barokk stílusban átépítették a Balassa család költségén. 1932-ben tornya hagymasisak helyett gúlasisakot kapott. A szentély gótikus ablakát 1963-ban, 1976-ban a helyreállítást megelőző kutatás során a tabernákulumot és körülötte a falkép-töredékeket tártak fel.
külső leírás:
Falu közepén, dombon szabadon álló, részben gótikus, részben barokk, római katolikus plébánia, templom, nyugati homlokzata előtt négyszögletes toronnyal, egyenes záródású szentéllyel. Véleményem szerint a 18 században torony nélkül volt, csak a 18. Század végén építették hozzá a nyugati homlokzat elé.
Egyenes záródású, szalagkeretes, kétszárnyú bejárat, felette elég borzalmas plexi tető. Bejárat felett fekvő ovális ablak, majd a torony felső 2szintjén félköríves záródású ablakok. Felettük tagolt egyenes párkány, egyszerű gúla alakú toronysisak bádogfedéssel.
A déli oldalon két támpillér, szentélyen csúcsíves ablak.
Tető bádogfedés.
Tornyon ovális ablakok, színes üvegablak: Szent Antal.
Északi oldalon a sekrestye, ezen az oldalon is két támpillér.

2015.08.16 12:18 Zerind állapot: 4 - pont: 27

Nem láttam változást az állapotában, elég jó, csak pici hibái vannak, talán a 4,5 lenne a jó osztályzat.