Scitovszky-kúria

Rétság Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős kúria. A K-i szárny K-i és Ny-i homlokzata is középrizalitos. A rizalitok kiképzése portikuszjellegű: timpanonnal, a K-in négy pilaszter-, a Ny-in négy lizénapárral. A Ny-i homlokzat előtt néhány lépcsőfok magas terasz. Az É-i szárny Ny-i homlokzatát lábazatról emelkedő féloszlopok, rajtuk főpárkány s azon elhelyezkedő attikafal tagolja. A K-i szárny D-i homlokzatán néhány lépcsőfokkal megemelt bejárat, fölötte esőtető. Síkmennyezetes helyiségek. Építtette a Gyurcsányi család 1809-ben. 1859-től a Scitovszkyaké, majd az 1910-es évek közepétől a Hőnich-Madarassy-Beck családé volt.
külső leírás:
A falu közepén, védett parkban, szabadon álló, földszintes, L alakú alaprajzú, cseréppel fedett nyeregtetős, klasszicista kúria.
Keleti főhomlokzata 9 tengelyes: 3-1-1-3-1-3, szélső 3 tengely téglalap alakú osztott ablakok mélyített faltükörben, felettük mélyített téglalap alakú szemöldök.
A középső 3 tengely rizalitban, előtte terasz , melyre 4 lépcsőfok vezet. A nyílászárók: két félköríves záródású ablak között félköríves záródású kétszárnyúbejárat. A tengelyeket páros dór féloszlopok választják el egymástól . A homlokzaton végigfutó főpárkány , rizalitban farovattal díszítve. Rizalit felett tympanon hasonló tagolással.
Nyugati homlokzatok:
Hosszú szár végén:
3 tengelyes, 1-1-1
széleken 1-1 téglalap alakú vakablak , felettük mélyített félköríves szemöldök . Középső kialakítása hasonló , de ebben a tengelyben téglalap alakú egyszárnyú bejárat. Szélső tengelyekben 1-1 fektetett téglalap alakú pinceablak. Pince csak ezen a részen. A tengelyeket dór féloszlopok választják el egymástól. Tagolt főpárkány atikafallal a főhomlokzattal szembeni nyugati homlokzat : 5 tengelyes
1-3-1. középső 3 tengely rizalitban , felette tympanon, közepén kör alakú ablak. Két szélső tengelyben téglalap alakú ablakok, rizalitban 3 félköríves záródású ablak. A tengelyeket páros pillérek választják el egymástól. Rövidebb szár végén lévő homlokzat egy tengelyes, egy téglalap alakú ablakkal.
Északi hosszú homlokzata:
13 tengelyes, 3 tengelyben kétszárnyú téglalap alakú bejárat, 6 tengelyben utólag nyitott kétszárnyú bejárat, s a többi tengelyben téglalap alakú , szalagkeretes ablak.
Déli rövidebb homlokzat: 3 tengelyes, 2 téglalap alakú ablak között egy téglalap alakú kétszárnyú bejárat, felette utólagos előtető, bejárathoz 6 lépcsőfok vezet. Ablakok felett téglalap alakú mélyített szemöldökök, sarkon, ill. a kapu két oldalán sávozás.

Ami látható, az kitűnő állapotú.