Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Szt. Miklós püspök), középkori eredetű, 14. sz., késő barokk, 1797. Berendezés: szószék, rokokó, 18. sz. közepe, főoltár, copf, 18. sz. vége.
külső leírás:
Külső: A kis dombon, szabadon álló, téglány alaprajzú, keletelt templom apszissal záródik, délről sekrestye bővíti, nyugati homlokzata elé alacsony torony lép.
A négyszintes, falsávokkal keretezett torony bejárata keretezetlen, félkörzáródású. Felette a karzat szintjén egyenes záródású, keretezetlen állóablak. A párkánnyal elválasztott padlásszinten körablak, legfelül félkörzáródású harangablakok, mindannyiuk keretezetlen. A torony tetején nyolcszögű sisak.
A nyugati homlokzat egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez. A templomhajó fala tagozatok nélküli, a déli oldalon kettő, a sekrestyén egy szegmensíves, az apszison egy félkörzáródású ablakkal.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A nyitott toronyalj csehsüvegboltozatos, itt nyílik a templom bejárata, eredeti, csillagmintás kapuszárnyakkal. Az egyhajós belső tér fölé háromszakaszos, erőteljes kiülésű toszkán pilaszterekre támaszkodó, hevederes csehsüvegboltozat borul, az apszis fölött félkupola.
A hajó nyugati végében három kosáríves nyílású karzat, mellvédjének két szélső szakaszát szögben megtörve a következő falpillérhez csatlakoztatták.
A diadalív északi pillérén barokk oltár, tabernákuluma fölött királynői díszbe öltözött, sugárkoszorús, koronás, barokk Madonna-szobor.
A diadalív déli pillérén pazar rokokó szószék: díszes faragású kosarán angyalkák, bojtdíszes hangvetőjén alul a Szentlélek, felül Szent Mihály arkangyal ábrázolása, előtte könyvet tartó nagyobb angyal valamint két kisebb angyalfej.
Főoltára copf, pillérekkel, törtíves párkánnyal keretezett középképén Szt. Miklós képe, oldalt Szt. László és István királyok szobrai. Az angyalkákkal keretezett tabernákulum ajtaján a keresztrefeszítés ábrázolása.
A hajó mennyezetképeit Steffek Albin 1934-ben, az oldalfalak képeit Závory Zoltán készítette. A modern liturgikus tér faragványai Kopp Judit alkotásai.
A későbbi bővítésű sekrestye síkfödémes.
:
A kis dombon, szabadon álló, téglány alaprajú, keletelt templom apszissal záródik, délről sekrestye bővíti, nyugati homlokzata elé alacsony torony lép.

A templom állapota változatlan, a lábazat láthatóan kiszáradt, A repedések állapotán nem látható romlás.