Megújulásunk támogatója:  

Alsóvárosi református (Kétágú-) templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,417'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,859'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07264
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
1989. December 21. sugárút 41. szám (bd. 21 Decembrie 1989, nr. 41.)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A fallal körülvett Kolozsvár városnak már a középkor óta jelentős lélekszámú, a falakon kívüli városrészekben, az ún. hóstátokban élő, zömében magyar lakossága volt. A nem kis számú református hívő lelki gondozására folyamatos igény mutatkozott, így a 17. században a mai protestáns teológia épületének helyén felépült első, ma ismert templomuk is. Az 1690-es tatár betöréskor elpusztult épület helyett 1695-ben egy közeli telken kő alapú, de fából épült templomot emeltek. A folyamatosan gyarapodó gyülekezet miatt e templomot egyre-másra bővíteni kellett. A közösség végül egy még újabb, immár reprezentatív, nagy méretű kőtemplom építésére szánta el magát a kis fatemplom szomszédságában. A munka 1829-1851. között folyt, Winkler György pallér klasszicista stílusú tervei szerint. Az épület mintája, előképe a híres debreceni református templom épülete volt. A fő homlokzat domináns elemei a hasáb alakú, magas tornyok, melyekről az épület a köznyelvben forgó nevét (\"kétágú\") is nyerte. Az impozáns utcai homlokzathoz méltó belső tér csatlakozik. A református liturgiának megfelelően kialakított templomnak két, 50 méter hosszú hajója van, középen egy 12 méteres kupolával.

Bár az épületet 1851-ben felszentelték, számos részlet (külső vakolat, karzatok, toronyóra, belső kő padozat, stb.) csak az elkövetkező 2 évtizedben készült el.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-05-25 13:40:05
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2013.05.26 23:59 klo állapot: 3 - egyéb

Élőlánc a kolozsvári kétágú templom körül

Kolozsváron mintegy félezer ember vont élőláncot vasárnap délután az alsóvárosi "kétágú" református templom köré, tiltakozásul a műemlék épület közvetlen szomszédságába tervezett sportkomplexum megépítése ellen - tudósított az MTI.

A tiltakozáson a református, az evangélikus, az unitárius és a román görög-katolikus egyház képviselői és az építkezést korábban negatívan véleményező kolozsvári Térségi Műemlékvédelmi Bizottság képviselője szólaltak fel.

A tiltakozók által elfogadott petíció szerint a tervezett sportkomplexum "a félrevezetésre, a hazugságra, a hatalmi erőszakra készül felépülni". A Kató Béla református püspök által felolvasott petícióban "jó belátást" kértek Istentől a város és az ország elöljáróinak a helyzet orvoslásához.

Virgil Pop, a műemlékvédelmi bizottság titkára elmondta, a román kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal a törvények durva megszegésével engedélyezte az építkezés elkezdését. Hozzátette, a kialakult helyzet azért különös, mert nem magánbefektetők haszonszerzés céljával elkövetett törvénysértéséről, hanem közhivatalok "butaságból" elkövetett törvényszegéséről van szó.

A helyzetet ismertető Bányai József ügyvéd, az egyházközség presbitere elmondta, az elkezdett építkezés ma már nemcsak a templom látványát, hanem a műemléképület állagát is veszélyezteti.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan közel félhektáros telket készül teljesen beépíteni, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. 1989 után az egyház peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette.

A templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok és tanfelügyelőségi épület a tervek szerint mintegy húszméteres magasságig, a műemléktemplom ereszéig emelkedik majd a magasba.

MTI

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.