Kereskedelmi és Iparkamara

Külmagyar (ma: Bulevardul 21 Decembrie 1989) utca 56.
Rövid leírás:
Az utcaképi jelentőségű, nagy méretű ház az egykori (mára lebontott) Magyar utcai középkori városkapu előtti téren épült fel a Magyar utca és a Bocskay (ma: Avram Iancu) tér sarkán, 1910-ben. Az eklektikus, gótikus, reneszánsz és mór stíluselemeket a szecessziósokkal elegyítő épület tervezője Huber József, a Lechner Ödön-i szecesszió hű követője volt. A három szintes, két belső udvart is bezáró palota szimmetrikus, utcai főhomlokzata tengelyében nyílik a főbejárat. Efölé ugrik ki az első és második emeleten át húzódó, látványos erkélyeket és óriási ablakokat felvonultató, mesterien kialakított falsík. Az emeleti homlokzatrészeken szecessziós vakolatdíszektől roskadozó épület párkányszintjei fölé fémlemezzel fedett kis kupolák sora emelkedik. A ház jobb és bal oldalának homlokzatai kialakításukban csaknem megegyeznek az igen díszes főhomlokzattal.

Az épületet az államszocializmus kialakulása után államosították és évtizedekre a román kommunista párt egyik székházaként használták. Az 1989-es eseményeket követően Kolozs megye igazgatási központja, a prefektus székhelye lett. Mint ilyen, a közelmúltban átesett egy felújításon is.