Megújulásunk támogatója:  

Unitárius kollégium

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,312'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,550'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07250
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
December 21. sugárút, 9. szám
Egyéb adat:
Az unitárius templom mellett áll az egyház központi hivatalait és tanintézményét magában foglaló kollégium 1901-ben, miután kinőtte 19. századi épületét. 1948-ban államosították, és mint fiú középiskola, 1977-től ipari líceumként használták tovább. Jelenleg János Zsigmond Unitárius Kollégiumként működik. Itt kapott helyet az unitárius óvoda, illetve az unitárius egyház központi irodái.
Rövid leírás:
Az épület terveit Pákei Lajos készítette historizáló stílusban, amelyet 2 év alatt valósított meg Reményik Károly kivitelező. A háromszintes épület földszintjén az igazgatói lakás és iroda, tornaterem, tantermek és kettő bérlakás, az első emeleten tantermek, díszterem, két szertár, tanári könyvtár és a papnevelde két tanterme, a második emeleten pedig két tanári lakás, hét hálóterem, két dolgozószoba, zeneterem, rajzterem kapott helyet. A hálótermek egy felügyelő tanári lakással a kisebb területű harmadik emeleten kerültek elhelyezésre, míg az alagsorban az étkezde és a gazdasági helyiségek voltak.
A téglalap alaprajzú, belső udvaros épület homlokzatain antikizáló, neoreneszánsz részletek a dominánsak.

Legjellegzetesebb része a főhomlokzat középrizalitjának háromszögű oromzattal lezárt, féloszlopokkal tagolt megoldása, a belső falfelületek dór pilaszteres tagolása és a lépcsőháznak antik urnákkal díszes, áttört mellvéddel való díszítése. A főhomlokzaton antik urnák és istenszobrok kaptak volna még helyet a tervek szerint, azonban anyagi gondok miatt végül nem készültek el.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-05 07:04:41
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.