Megújulásunk támogatója:  

Unitárius templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,301'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,512'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07251
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Belmagyar utca (ma: 1989 December 21. sugárút) 9.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az unitárius felekezetnek létrejötte, a 16. század óta egyik legjelentősebb központ volt Kolozsvár olyannyira, hogy a reformáció idején hosszú ideig a fő téri - mai Szent Mihály - templomot is ez a közösség használta. Erdély Habsburg kézre kerülését követően megindult ellenreformációs hullám nyomán viszont e templomot elvesztették és mintegy 8 évtizedig csak házaknál tartott istentiszteletet a nagy számú unitárius felekezet.

Ma álló templomukat a szorító helyhiány megoldására, 1792-96 között építették fel Türk Antal kőműves tervei alapján. A templom alatti földmozgások miatt az épület megrepedezett, így már 1831-ben külső pillérekkel kellett megerősíteni. Tornyának kupolája 1908-ban készült Pákei Lajos tervei alapján. Mai orgonáját Szeidl Ferenc nagyváradi orgonaépítő mester készítette 1930-ban.

Az utcafronti beépítésben álló, észak-déli tengelyű, egyhajós teremtemplom szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. Elegáns, karcsú tornya a déli homlokzatban áll.
A csehsüveg boltozatos templomteret stukkók díszítik.

Az előtérben találjuk azt a követ, melyről a hagyomány szerint az unitáriusok első püspöke, Dávid Ferenc hirdette az igét a kolozsváriaknak a vallásszabadságot kimondó tordai országgyűlésről hazajövet, mely beszéd hatására az egész város unitáriussá lett.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-02 09:46:41
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.