Megújulásunk támogatója:  

Árokalja vára


A képek forrása: www.varak.huOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,694'
Hosszúság (lon):
E 24° 22,451'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól 2,5 km-re, az autóúttól DK-re, 1,5 km-re lévő hegytetőn.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Mezőség É-i felében, a Szamos-melléki dombvidék Sajói ágában, az itt ÉNY-ra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község. Árokalja falutól DK-i irányban, a Szeretfalva felé vezető út Ny-i oldala fölött húzódó hegysor egyik É–D-i irányú nyúlványán áll a vár.

A falutól 2,5 km-re, az autóúttól DK-re, 1,5 km-re találhatunk rá a vár erdővel benőtt maradványaira. Találtak itt bronzkori leleteket és pirosas égetett földet, ill. 10-35 cm mélyen kerámiadarabokat, mely utóbbiak a középkorból származnak. A középkori vár feltehetően a szeretfalvai és a sajómagyarósi várakkal lehet egykorú, azaz fennállása a 13-14. századra tehető.

Az elnyújtott ovális alakú vár 120 m hosszú, szélessége 30 m. A hosszúkás plató kb. 4-5 m-rel emelkedik az alatta körbefutó árok és sánc fölé. A plató közepénél egy, a várat két részre osztó 4-5 m széles és 2 m mély árok található. A K-i és a Ny-i oldalon a sánc erősen lepusztult, azonban a vár É-i és D-i végénél is jól megfigyelhető a jelenleg is kb. 2 m mély és 5-6 m széles árok és sánc. Kőépület maradványai a felszínen ma nem láthatók.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-18 06:39:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.