Megújulásunk támogatója:  

Ortodox (volt evangélikus) templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 5,043'
Hosszúság (lon):
E 24° 21,374'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Árokalja, a települést átszelú főút keleti oldalán, egy nagy kanyarulatban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Keletelt, egyhajós épület, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, nyugati oldalán a korábbi helyére a 19. század elején épült toronnyal.

Korábbi kutatások szerint a tatárjárás előtt itt Szent Tamás tiszteletére szentelt templom állott. A kun és besenyő betörések után a lakosság kipusztult. Helyükbe szászok települnek, akiknek nyelvében a Tatters-Kirche nevű domb a tatárjáráskor elpusztult régi templom emlékét őrzi.
A Szent Tamás-templom helyén új templom épült, amelyet legkésőbb a 13. század második felében épült román kori alkotásnak tekintenek. A 16. század elején gótikus stílusban átépítették. Ennek korát az 1524-es évszámmal jelölt fali szentségfülke jelzi. A szentély ablakai a gótika szép alkotásai. 1803-ban leég az egész falu, a templom is. 1806–1808-ban állítják helyre, tornyot is építve hozzá Bethlen János költségén.
1863-ban a templomot ismét tűzvész pusztította. Ekkor beolvadtak harangjai is, melyeknek egyike 1487-ből származott. A középkori tiszta katolikus lakosság a reformáció idején lutheránus lett, templomával együtt. 1603-ban elpusztult a falu, de megmaradt vagy visszaköltözött lakossága továbbra is fenntartja a templomot. Az 1990-es évekre egyetlen lutheránus maradt, így a templomot a görögkeletiek vásárolták meg.
A templom egykor ovális alakú védőfalát jelentősen visszabontották, már csak maradványai vannak meg.

Forrás: várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-22 13:02:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.