Megújulásunk támogatója:  

Bethlen-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 5,124'
Hosszúság (lon):
E 24° 21,234'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-A-A-01614
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Árokalja 132. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az árokaljai birtok egy 16,5 hektáros területen fekszik, ami magába foglal 3 épületet és egy arborétumot, amiben több mint 150 helyi és egzotikus növényfaj található. A kastély főépületét körülbelül 150 éve építették, és ez az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben.

A kastélyt 1850 körül építhette Bethlen Balázs gróf. A kastély épületében található egy 80 négyzetméteres konferenciaterem, ami körülbelül 70 férőhelyes, egy 40 négyzetméteres előadóterem, ami körülbelül 25 férőhelyes, egy tanulóterem, ami 40 négyzetméteres, és egy 25 négyzetméteres frankofón könyvtár.

Az épület másik sajátossága az arborétum, ami körülveszi a kastélyt, 16 hektáron terül el és a 150 faj között olyanok vannak jelen, mint például: jegenyefenyő, lucfenyő, kaukázusi- vagy japán akác és a világ minden tájáról megtalálhatók itt cserjék és csemeték. Ugyancsak említésre méltó a park elrendezése, ami az utakat és ösvényeket illeti, mivel luc, akác és gyertyán fák szegélyezik és nem csak utakat, hanem labirintust is alkotnak egy-egy helyen.

Az árokaljai kastélyt 1947-ben államosították és ezután falusi boltként működött, mezőgazdasági gépek állomáshelye volt, azután úttörő táboroknak adott helyet egész addig, amíg 1963-ban a Babeș-Bolyai Egyetem tulajdonába nem került. Több mint 3 évtizeden keresztül ebben az épületben volt a Biológia és Geológia Kutatóközpont és nagyon sok egyetemista végezte itt nyári gyakorlatát.

Az árokaljai központ tudományos szimpóziumoknak, előadásoknak, alkotó táboroknak, nyári kurzusoknak ad helyet, ám az ide látogatókat is szeretettel fogadják, bár nekik nincs bejárási joguk a kastély épületébe, csak az arborétumba.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-12-26 02:12:39
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.