Cegőtelke 20.
Rövid leírás:
A középkori eredetű faluról az első hiteles írott adat a 14. századból származik. Szászcegőnek is hívták, ami német és magyar vegyes lakosságára utal. A település közepén, szép, gondozott kert és gyümölcsös közepén emelkedő, középkori (15-16. századi) eredetű templomáról írás csak a 17. századból ismert. Ekkor már protestáns kézen volt: előbb lutheránusként, később reformátusként említik de az sincs kizárva, hogy egy ideig a két felekezet közösen használta az épületet.

A keletelt tengelyű, nyereg tetős templomhoz kissé keskenyebb, poligonális záródású szentély csatlakozik. Egykor különálló harangtornya volt, három haranggal. E harangláb 1830-ban és 1874-ben is leégett. A ma álló, eklektikus vakolatdíszekkel ellátott kőtornyot 1878-ban építették, igazán szokatlan helyre: a szentélyhez csatlakozik kelet felől.

A templom középkori magja - a látható faragványok alapján - a 16. század legelején épülhetett, kissé provinciális stílusban. Főbejárata - amely előtt ma egy modern portikusz áll - szemöldökgyámos gótikus kőkeretes kapuval nyílik a déli homlokzaton. Megmaradt a hajó és a szentély több gótikus kőkeretes ablaka is. A hajó síkmennyezetes. Ma a szentélynek is síkmennyezete van, de az egykori gótikus boltozat bordaindításai még in situ megtalálhatóak. A templomban is több középkori részletet találhatunk meg, így a diadalívet, a szentségtartó fülkéket, ill. a szentélyhez egykor észak felől csatlakozó sekrestye kőkeretes ajtókeretét.