Megújulásunk támogatója:  

Szent László vára


A kép forrása: www.varak.hu
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 5,990'
Hosszúság (lon):
E 24° 23,259'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északkeletre lévő Várhegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Borgói-hegység Ny-i lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az ÉK-ről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós (Şieu-Măgheruş) község. Sajómagyaróstól ÉK-re, az 580 m magas Várhegyen (Cetate) állt egykor a sajómagyarósi vár.

A Szt. László vára néven is ismert erődítményben a feltárások a bronz- és vaskorból, valamint a középkorból (a 13-14. sz-ból) találtak itt leleteket ill. falmaradványokat, melyek e várat is keltezik.

Az ÉNy-DK irányban elnyújtott, ovális alaprajzú vár hossza 80 m, szélessége 40 m. A plató ÉNy-i végén árok és sánc látható, az árok szélessége 10 m, mélysége 2 m. A vár DK-i végén is látható az előzőnél kisebb méretű árok és sánc, melyet a 20. század közepén készült alaprajz nem tüntet fel. A vár hosszanti oldalán végigfutó árok erősen lepusztult állapotban maradt fenn, szinte alig észrevehető. A vár belső területe bolygatott, ezek feltehetően az 1959-es betemetetlen kutatóárkok nyomai. A vár legmagasabb részén a régészeti kutatások szerint valószínűleg egy torony állt, helyén most egy kb. 5 m átmérőjű mélyedés figyelhető meg.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-03-16 09:38:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.