Megújulásunk támogatója:  

Az első szlovák gimnázium


A kép forrása: Martin Žec / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 41,136'
Hosszúság (lon):
E 20° 6,678'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Muránska utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A német telepesek által alapított középkori eredetű bányászváros megélhetését egészen az újkorig a vasbányászat és annak feldolgozása adta. Lakossága az újkorra a betelepülések eredményeképpen nagyobbrészt szlovákká - kisebb részben magyarrá - vált.

A 19. század közepe ill. második fele a Magyarországon élő nem magyar nemzetiségek, így a szlovákok nemzeti ébredésének korszaka volt. Részben a hatalom által is tolerált, egyházi struktúrák mögé bújtatva a szlovák értelmiségiek igyekeztek szervezni a kultúrájuk, tudományuk és oktatásuk előbbre vitelét. E tevékenységük során a magyar kormányok egyre leplezetlenebb és erőszaktól sem visszariadó ellenkezésével, akadékoskodásával is meg kellett küzdeniük.

E politikai és kulturális közdelem egyik jelképének számít Nagyrőce városa, ahol 1864-ben megnyílt az első, szlovák nyelvű evangélikus gimnázium. Ez volt az első olyan középiskola, amelynek tanulói a tárgyakat anyanyelvükön, szlovákul hallgathatták és ebből ugyancsak szlovák nyelven vizsgázhattak le.

Az iskola létrejötte, valamint a többi szlovák kulturális (vagy kulturálisnak álcázott politikai) szervezet tevékenysége, valamint a megjelenő szlovák lapok egyre nagyobb hatása, persze a magyar nacionalista vezető réteg dühödt ellenállását és ellenlépéseit váltották ki. A budapesti Vallás- és Közoktatási Minisztérium felkérte az evangélikus szuperintendenst (kb.: püspököt) a rőcei intézmény megvizsgálására. Ezen - erősen koncepciós ízű - vizsgálat nyomán az egyház 1874-ben kijelentette, hogy a nagyrőcei szlovák gimnáziumot nem tekinti az evangélikus egyház intézményének, így annak működését betiltja. Annak ellenére, hogy az intézmény igen rövid ideig működött, a 19. századi szlovák értelmiség fontos személyiségei tanítottak benne (pl. Botto, Francisci, stb.) Rőce pedig a szlovák nemzeti mozgalom egyik jelképes helyszínévé vált.

A gimnáziumnak helyet adó épület egy későbarokk-rokokó stílusban a 18. század végén épült, földszintes kúria volt. A Murányi utcával párhuzamos tengelyű, téglalap alaprajzú, manzárd tetős, zsindellyel fedett ház félköríves záródású főkapuja is a Murányi utcáról nyílik.

A műemléki védettségű kúriában 1991-ben múzeum nyílt meg, melynek tárlatán az egykori iskola és a város történetével foglalkozó állandó kiállítás mellett időszaki tárlatok is helyet kapnak.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-17 15:52:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városháza (0.319 km)
Harangtorony (5.649 km)