Megújulásunk támogatója:  

Városi vendéglő (Kohút)


A kép forrása: Mičuda / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 40,976'
Hosszúság (lon):
E 20° 6,750'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű kisvárost német ajkú telepesek alapították a 13. században. Középkori története és gazdasági élete szorosan egybeforrott a Murány-mente vasiparával: vasérc bányászatával és kohászatával. Az újkorban modernizálódó vasgyártás Gömör településeinek viszonylagos jólétet, kisvárosainak polgárosulást tett lehetővé.

E folyamat egyik indikátora az új, polgári igényeket kielégítő középületek létrejötte. Ilyennek számít a Nagyrőce központjában felépült városi vendéglő. A Vigadónak, vagy mostanában Kohútnak is nevezett, szimmetrikusan szerkesztett, egy emeletes, barokkos manzárd tetős, neoklasszicista Vigadó 1875-77. között épült fel. A 12 ablaktengelyes főhomlokzat két oldal- és egy igen hangsúlyos középrizalittal rendelkezik. Ennek földszinti nyitott portikusza mögött nyílik a főbejárat. Az emelet igen elegáns, hatalmas ablakai mögött helyezkedik el az épület díszterme, amely az elmúlt 150 évben igen sok jelentős kulturális és társadalmi esemény, bál, előadás színhelye volt.

Az épületet a tulajdonos város privatizálta egy magnezitbányászati cégnek, amely később szépen felújíttatta és irodákat alakított ki benne. 2012. nyarán - a krasznahorkai vár és a radnóti kastély leégésének évében (!!!) - katasztrofális tűzvész pusztított az épületben, tönkretéve a ház teljes tetőzetét és emeleti részeit.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-12 22:23:04
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városháza (0.094 km)
Harangtorony (5.347 km)