A kép forrása: templomaink.hu
Francisciho út - a város északi részén.
Rövid leírás:
A Murány-völgy legfontosabb településének számító várost német telepesek alapították a 13. században. Az írott forrásokban először a 14. században feltűnő Rőce a középkorban a vasércbányászat és a vasgyártás egyik központjának számított. Vasipara és kézművessége az új korban is megőrizte jelentőségét a település életében.

A nagyrőcei evangélikus templom közadakozásból épült 1784-1785-ben, Rásmus Antal helybeli építész és Kirner János késmárki kőművesmester irányításával. A művészi szépségű árkádos-fagalériás, gömbsisakos toronytetőt Lipták János ácsmester készítette. Az sem kizárt, hogy a művészien faragott, U-alakú, három színnel festett (piros, fehér, zöld) karzat is Lipták mester munkája. A templom oltára és szószéke a jolsvai származású Reisiger mester munkája. Az oltárt kovácsoltvas korlát övezi.

Az eredetileg zárt udvarban épült, északnyugat-délkeleti tájolású, egyhajós, nyeregtetős templom torony alatti főbejáratával északra néző templom falai simák, dísztelenek. A torony felületét pilaszterek díszítik.

Harangtorony (5.542 km)