Megújulásunk támogatója:  

Szent Lőrinc plébániatemplom


A kép forrása: Martin Rehak / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 41,063'
Hosszúság (lon):
E 20° 6,834'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű kisvárost német ajkú telepesek alapították a 13. században. Középkori története és gazdasági élete szorosan egybeforrott a Murány-mente vasiparával: vasérc bányászatával és kohászatával.

A település legidősebb és legértékesebb műemlékeinek egyike a kisváros középkori eredetű, a 15. század második felében, későgótikus stílusban felépült plébániatemploma. A keletelt tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett templom téglalap alaprajzú hajójához keleten kissé szűkebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély kapcsolódik. A nyugati homlokzat előtt áll karcsú, magas, eredetileg gótikus, de az új korban egy újabb szinttel megmagasított, gúlasisakos harangtornya. Eredetileg két tornya volt az épületnek, de a másik torony egy 1892-es tűzvészben elpusztult. A hajó déli főbejárata elé kis szélfogó épült. A templom belső megvilágítását eredeti kőrácsos gótikus ablakok szolgálják. A templom belsejében több értékes, kőből faragott, gótikus épületelem, ajtókeret, szentségház maradt fenn.

A templom főoltára neogótikus, Fuhrmann Gyula iglói faszobrász mester munkája. Igen értékes oltárkép-táblája 1500. körül készült és Szent Quirinusz életéből ábrázol jeleneteket. (Ennek a kevésbé ismert szentnek a kultusza a középkorban igen népszerű volt német területen, így a Magyarországra érkező német telepesek között is.)

A templom körül szabálytalan kör alakban kőfal húzódik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-12 19:41:19
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városháza (0.129 km)
Harangtorony (5.439 km)