Városháza

A kép forrása: Sárdi A. Zoltán / Panoramio
Námestie slobody (=Szabadság tér a város központjában.)
Rövid leírás:
A Murány-völgy legfontosabb településének számító várost német telepesek alapították a 13. században. Az írott forrásokban először a 14. században feltűnő Rőce a középkorban a vasércbányászat és a vasgyártás egyik központjának számított. Vasipara és kézművessége az új korban is megőrizte jelentőségét a település életében.

A városháza jó ízléssel kialakított északnyugati fő homlokfala a térre néz, ahol néhány további értékes műemlék épületet találunk; a késő gótikus katolikus templomot, néhány klasszicista lakóházat, és egy neoreneszánsz stílusban épült szép kaszinót.

Kilenc-tengelyű, egyemeletes, manzárd tetős, klasszicista stílusú épület, két, felül szegment ívben záródó oldalrizalittal. Rendelkezik továbbá lépcsőzetes attikával lezárt, háromtengelyű középrizalittal, amely pilaszter-tagolású, s ablakai fölött fonott füzérdísz van. A középrizalitot még jobban kiemelik az armírozott sarkak. Az épület tengelyébe szituált főbejárat porosz-, a lépcsőház teknőboltozatos. A helyiségek mindkét szinten többféle módon vannak lefedve, éspedig porosz, donga- és teknőboltozattal. Az emelet udvari részében eredetileg árkádos folyosó lehetett; ezt ma raktárhelyiségekké alakították át. Építési ideje 1809.

Jelenleg ismét a városi hivatal működik benne.