A kép forrása: angelfromNR / Panoramio
A fő tér (Námestie SNP) déli részén
Rövid leírás:
A várost a közeli vasérc- és ólomlelőhelyek kitermelésére német területről ide tele telepített bányászok alapították a 13. században.

A klasszicista stílusú, jolsvai evangélikus templom tekintélyes méretű építmény. A Türelmi Rendelet után épült, eredetileg torony nélkül. Alaprajzát tekintve azt az olasz eredetű rendszert képviseli, amely a római katolikus templomok építésekor kialakult gyakorlat következtében jelentkezett az evangélikus egyházban is. Jellegzetessége a hosszirányúság, három szakasz egymásutánja, amelyekből a középső, az úgynevezett négyzet nemcsak magasabb, hanem szélesebb is a másik kettőnél, s így bizonyos fokig a centrális alaprajzú templomok gondolatát idézi. Bejárati része és apszisa porosz boltozatos, a négyzet magas keresztboltozattal van lefedve, belső berendezése késő barokk-rokokó ízlésű, Reisiger József helybeli fafaragó mester remeklése. A torony későbbi keletű, de külön érdekessége az úgynevezett átmeneti emelet kiképzés módja: háromszög idomzat és fejezetes pilaszterek által olyan gazdagon tagolt, hogy önálló részként hat.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.

Vigadó (0.087 km)