Megújulásunk támogatója:  

Koháry-Coburg-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 37,894'
Hosszúság (lon):
E 20° 14,131'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A szabálytalan alakú fő tér (Námeštie republiky) északi részén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű bányásztelepülés a Jolsvai család ősi fészkének számít, kik közül a 14-15. században több országos zászlósúr és nádor is kikerült. A 16. századi török pusztítások tönkretették a vidék bányászatát, a város gazdasága összeomlott. A terület több szomszédos birtokkal együtt a 18. században - vásárlás útján - a Coburg bárók tulajdonába került.

A család hatalmas és impozáns kastélyát a kisváros fő terén, az egykori erődített pálos kolostor helyén építtette fel 1796-1801 között, francia klasszicista stílusban. A három szintes, \"U\" alaprajzú, nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett kastély térre néző, szimmetrikus kialakítású főhomlokzata 11 tengelyes. Tengelyéből enyhe középrizalit ugrik előre, melyet hatalmas timpanon koronáz meg. Ennek háromszög mezejében trachit kőből vésett, nagy méretű, hadijelvényeket ábrázoló dombormű látszik, benne \"NK\" (=Nikolaus Koháry) monogrammal. Az épület téglalap alakú udvart közrezáró, részben gazdasági funkciójú oldalsó ill. hátsó szárnyai hűen őrzik az előd-épület, egy reneszánsz várkastély emlékét. Ebben az \"előd-várkastélyban\" zajlott annak idején, a 17. században a közeli murányi vár úrnője, a \"Murányi Vénusz\" Széchy Mária és Wesselényi Ferenc nádor esküvője. A kastélyban a Coburgok birtoklása alatt számos európai koronás fő is megfordult.

A pompás és hatalmas épületet annak államosítása nyomán egy ideig mezőgazdasági szakközépiskolának és kollégiumnak használták, de ma már használaton kívül, üresen áll (és romlik). Fenntartása nyilvánvalóan meghaladja a gondokkal küzdő város anyagi lehetőségeit.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben című munkája felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-17 03:04:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vigadó (0.124 km)
Glósz-ház (0.164 km)
Óvár (0.426 km)