Szent Péter és Pál plébániatemplom

A kép forrása: bablenam / Panoramio
Námestie republiky (Köztársaság tér)
Rövid leírás:
A várost a 13. században alapították az itteni ólom és vasbányák kiaknázására német földről betelepülő bányászok.

A fő téri római katolikus templom az egykori Gömör vármegye legreprezentatívabb klasszicista temploma. Kéttornyú centrális épület 1838-1840-ből. Tervét a városban s környékén nagybirtokos Coburg herceg rendelte, saját társadalmi rangjához mérten, s nem a helyi, nem túl nagy létszámú gyülekezet szükségletei alapján. Tervezője Alois Pichl bécsi építész volt. A centrális teret pendantíveken nyugvó hatalmas kupola fedi. A főbejárat gondos architektonikai kiképzése az érett klasszicizmus jele. A háromszögoromzat az attika emeletmagasságban van elhelyezve, egy-egy féloszlop - félpillérpáron nyugszik, alatta az oszlopköz teljes terjedelmét átfogó félköríves ablaknyílás enyhíti a homlokfal kissé rideg hatását. A templom mintegy lezárja a hajdan rangosnak számító kisváros középkori eredetű terét, ahol ma még áll néhány szép reneszánsz, barokk, rokokó és klasszicista épület.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.

Vigadó (0.052 km)