Szanatórium

(Forrás: pancevo.com)
Szerbia
Zmaj-Jovina 10
Rövid leírás:
Az épület dr. Vladimir Aleksić hidroterápiás szanatóriumaként lett híres. Az orvos 1906-ban vette meg az épületet, és alakította át szükségleteinek megfelelően. A széltől, portól védett, árnyas udvarban vízpermetezőt állított fel. A főépület lapossá tett teteje az udvari oldalon nap- és légfürdővé volt kialakítva.

A méretes műtőtermet a különböző kellékek tárolására, műtés és szülés előkészületeihez, fertőtlenítéshez használt szobával kötötték össze. A rendelőintézetben két rendelőszoba fogadta a gyógyulni vágyókat. A felszerelés a legkorszerűbbnek számított; mikroszkópos, bakteriológiai és kémiai vizsgálatok és egyéb kivizsgálások eszközeivel szerelték fel.

A szanatóriumnak saját elektromos áram generátora, vízpumpája, külön alacsony és külön magas nyomású központi gőzfűtéses kazánjai és akkumulátora is volt.

Az egy- vagy háromágyas betegszobákat folyosó kötötte össze. Minden helyiségbe bevezették az elektromos áramot, a hideg és meleg vizet, a központi fűtést, megoldották a szellőzést és a szennyvízelvezetést.

A főépület magas földszintjén voltak a fürdők, az öltözők, az ülő és álló gőzfürdő, a hideg vizes medencés gyógyterem, skót tussolók, ülőfürdő, lábfürdő, különböző vízi tussolók, szénsavas fürdő, Moor-fürdő, elektro-hidroterápiás fürdő, jódos, sós, rádiumos, kénes és ún. acélos fürdő, a Fango saras eletromos vibrációs masszázs kabinok. A sarat és ásványvízet sok helyről szerezték be. A szanatórium rendelkezett még várótermekkel, kezelés utáni pihenőteremmel, tussoló és fürdő kabinokkal. Masszázsra is volt lehetőség. A masszőröket dr. Aleksić a híres Baden bei Wien-beli professzorhoz, dr. Winternitz-hez küldte képzésre.

A II. világháború végén ideiglenes polgári kórházzá alakították. 1946-ban elkobozták. Rövid ideig a Belügyminisztérium egyik részlege működött benne, majd 1950-től a városi poliklinika vette át. Ma a röntgen és a sürgősségi-mentőszolgálat használja. A központi, árnyékos udvar kertjét lebetonozták, az alagsori fürdőket irodákká alakították át.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)