Megújulásunk támogatója:  

Görög katolikus püspöki palota

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,282'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,658'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01087
Típus:
Egyházi középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Unirii 3, Str. Ep. M. Pavel nr. 1 sarkán
Egyéb adat:
A nagyváradi románság vallásos és nemzetiségi életének központjaként számon tartott palota alapítója Demetrie Radu püspök volt, aki számos régi épületet is felújíttatott. Nem sokkal beiktatása után kérte fel a palota épületének megtervezésére ifj. Rimanóczy Károlyt, akinek a nevéhez számos épület fűződik Nagyváradon. Az 1903 és 1905 között épült palotát 1948-ban államosították és 1952-től Népművészeti Iskola, majd Könyvtár működött benne. 1992-ben került vissza ismét a görög katolikus püspökséghez, amely 2005-2006 óta használja azt újból.
Rövid leírás:
A Szent László téren álló palota a 18. századi Nagyvárad legjelentősebb területén épült, a korábbi római katolikus püspökség helyén.
A palota földszintjén az irodák, levéltár, a kanonokok szobái, míg az emeleten fogadóterek, a nagy szalon, ebédlő és a gyűlésterem kaptak helyet. Az épület az eklektika jegyében épült, amelyen a romanika, a bizánci építészet, a neogótika és a szecesszió stíluselemei keverednek. Aszimmetrikus kialakítású főhomlokzata a Szent István térre, a jóval egyszerűbb kiképzésű, szintén aszimmetrikus oldalhomlokzata pedig a Pavel utcára néz. A belső udvar az oldalhomlokzathoz hasonlóan visszafogott stílusú, a belső terekkel ellentétben, amelyeket gazdag díszítés jellemez. Az egyes helyiségek különböző történelmi stílusokat képviseltek. Már a földszinti folyosót is stukkók díszítik, de a leggazdagabban az emeleti terek díszítettek. Különböző dekorációs elemeket vonultatnak fel a termek, így megjelenik az intarziás parkett, különböző falburkolatok, stukkódíszek, festések, porcelán- és csempekályhák, vitrók egyaránt.
A kápolna az udvari szárnyban kapott helyet, amelyben a freskókat 1925-ben Augustin Pall készítette bizánci stílusban, amelyből a többszöri átalakítások miatt ma már csak részletek láthatók.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-11 19:14:44
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.09.20 12:29 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 3,294' E 21° 55,677' - egyéb

Rendben lévő épület. Láthatóan nem olyan régen lett felújítva.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.