Megújulásunk támogatója:  

Jézus Szent Szíve plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 45,055'
Hosszúság (lon):
E 23° 49,895'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu főutcáján (Strada Republici – Köztársaság utca) arra merőlegesen áll, a DNY-i oldalon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település templomáról írott forrás először a 13. sz. végén emlékezik meg. A település sóbányászata már a korán kialakult. A 12. sz-tól német telepesek lakták, akik a bányák hasznából felvirágoztatták mezővárossá emelték településüket.
Miután Kolozs középkori plébániatemplom a 16. sz-ban a protestánsoké lett, a jóval később újból megszaporodó római katolikusok először egy kápolnát építettek, majd 1808-ban ennek helyén felépült a ma álló templom.
Nyugati homlokzata elé ugratott, ahhoz konkáv ívekkel kapcsolódó torony messziről meghatározó. Három emeletes, órapárkányos, egyszerű gúlasisakos fedéssel. Három harang tartozik hozzá. A csehsüvegboltozatos toronyaljból vezet a bejárat a hajóba, amely két boltszakaszos, keresztboltozatos. Az egyenes záródású szentély csehsüvegboltozatos. A hajó nyugati oldalán van a karzat, csigalépcsős feljárata a templomon belül található. A sekrestye a szentély K-i oldalához csatlakozik, a fából faragott szószéket a sekrestyéből lehet megközelíteni. A klasszicista stílusú fa oltárépítmény középpontjában Jézus Krisztus fa szobra áll, s mivel a templom titulusa Jézus Szent Szíve, így a szobron Jézus szívét is ábrázolták. A szószékkel ellentétes oldal mellékoltárán a lourdes-i Szűzanya barlangimitációba foglalt kegyszobra áll.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-16 11:50:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.