Megújulásunk támogatója:  

Kemény-Teleki kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 51,638'
Hosszúság (lon):
E 23° 47,487'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-M-B-07686
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Felsőzsuk 463-464. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Telekiek a XVIII. század óta jelen voltak a közeli Alsózsukon, és a két birtok a XX. század elején egyesült gr. Teleki (III.) Géza kezében, aki a kor képzőművészeti életének jeles alakja és bőkezű mecénása is volt. Teleki Trianon után a megtépázott vagyon, és egy szerencsétlen üzleti befektetés miatt végül arra kényszerült, hogy 1930-ban eladja a felsőzsuki birtokát. A vásárló a magyargyerőmonostori br. Kemény Pál volt, aki 1934-ben elhunyt, de a családja megtartotta a birtokot, így végül 1946-ban tőlük állmosították azt.

A kastélyt valószínűleg a XIX. század végén építette fel lovag hetei Bakó Ferenc, akitől később megvásárolta Teleki. Eklektikus stílusban épült, az egyenletes épület alaprajza L alakú, 22 és 16 méteres épületszárnyakkal. A kastély legdíszesebb része a hosszabbik szárnyat lezáró főbejárat. Az épületbe két zömök díszpillér között lehet bejutni, ezeken nyugszik a fémkorlátos, nyitott erkély, mögötte három nagy méretű, félköríves záródású kettős ablak, az eklektikára jellemző díszítőelemekkel: stukkókból és vakolatból formázott emberfők, szalagok, fűzérek, lizénák, rusztikázott vakolatsávok. Az épület többi részének ablakai egyenes záródásúak, ezeket hangsúlyos szemöldökpárkányok és vakolatdíszek emelik ki. A kastély északnyugati részén, az emeleti szinten egy alul ívelt, ötszögű saroktornyocskát alakítottak ki.

A kastélynak egykor volt egy nagyon impozáns parkja, ez ma már csak nyomokban létezik. Egyetlen fennmaradt érdekessége egy másfél méteres kőváza, amelyen állatfigurák és ornamentikai díszítések figyelhetőek meg, valamint a Béldi-család címere, amely Teleki Géza feleségére, gr. Béldi Margitra utal. Az államosítás után általános iskola működött az épületben, azelőtt meg óvoda, kultúrotthon és könyvtár is. Az épületet 2002-ben visszakapta Kemény Pál unokája, a csíktapolcai Lázár Pál, aki el is adta egy magáncégnek, amely javításokat kezdeményezett az épületen.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-10-29 11:43:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.