Megújulásunk támogatója:  

Thoroczkay-Rudnyánszky-kúria

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 25,383'
Hosszúság (lon):
E 23° 33,621'
Védettség van?
nem
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Torockószentgyörgy 218
Egyéb adat:
A Torockói-medence egyik legjelentősebb településén, Toroczkószentgyörgyön telepedett le az Ákos-nemzetségből származó Toroczkay család. A torockói várban élő család a 16. századtól kezdett a környező településeken udvarházakat építeni. A 18. században a három ágra szakadt család három kúriát birtokolt a megyében, melyek közül mára egyedül a torockószentgyörgyi maradt fenn.
Rövid leírás:
A kúriát 1836-ben idősebb Thoroczkay Sándor építtette, források azonban nem maradtak fenn építéstörténetéről. A klasszicista stílusú udvarház számos átalakításon esett át az elmúlt évszázadokban, így mára alig őrzi eredeti megjelenését.
Az épület magját kétsoros elrendezésű, hat helyiség és a főhomlokzat elé ugró oszlopos tornác alkotta. A 19. század második felében a keleti, utca felőli oldalon újabb helyiséggel bővítették. Ezzel közel azonos időben épülhetett a főhomlokzattal szemben található melléképület, illetve az épület mögött található kert is.
Az épület 1917-ben került örökösödés révén báró Rudnyánszky Béla tulajdonába, aki az építtető legidősebb unokáját, Klárát feleségül vette. Az épület 1949-ig az államosításig maradt a család tulajdona. Ettől kezdve újabb átalakításokkal üdülőnek, majd gyermekszanatóriumnak használták az épületet. 1996-ban került vissza a Rudnyánszky családhoz, akik azt azonban 1998-ban eladták az unitárius egyháznak.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-07-06 09:37:36
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.