Str. Regele Ferdinand (korábban: Híd) utca 2.
Rövid leírás:
A Kolozsvár fő terének északkeleti sarkából kiágazó Híd (ma Regele Ferdinand) utca és a Kossuth (korábban Bel-Magyar, ma Bulevardul 21. Decembrie 1989.) utcák által határolt telken a város szász evangélikus gyülekezete már a 17. század vége óta igyekezett istentiszteleti helyet létrehozni. Először az itt álló házakat alakították át, melyhez 1700-ban tornyot is emeltek. Végül a szomszédos telkeket is sikerült megvásárolni, így 1816-ban elkezdhették az új templom és iskola építését, amely végül csak 1829-re fejeződött be. Az építkezéshez felhasználták a város ekkoriban bontás alatt álló erődítéseinek kőanyagát is.

Az elegáns épület téglalap alaprajzú toronyból, sokszög záródású szentélyből és behúzott elhelyezkedésű toronyból áll. Pillérekkel, pilaszterekkel és erős kiülésű párkányokkal tagolt homlokzatait félkörös záródású ablakok törik át. Teljes egészében fennmaradt a csehsüveg boltozatokkal fedett teremtemplomtér eredeti, az 1820-as évekből származó, empire stílusú berendezése: padok, szószék, orgona, gyóntató szék. Oltárképén Krisztus látható az Olajfák-hegyén. A szentélyben találjuk a korábbi templomból ide került, 1721-es kő keresztelő medencét.