Rednek vára

Szerbia
A településtől északnyugatra egy messziről látható, az országút fölé emelkedő domb tetején.
Rövid leírás:
A Fruska gora déli lejtőjén, a Kudos patak völgye feletti kisebb hegycsúcson emelkedik a kalocsai érsekség redneki vára, amelyet 1315-ben említenek először. 1437-ben a kalocsai érsekség várai között szerepelt. Az 1526-ban felvonuló török sereg ezt is megszállta. A török megszállás után pusztán maradt.
A vár egy patkó alakú toronyból és a közel azonos alaprajzú körítőfalból áll, amely jól követi a terepadottságokat. A várfalnak a déli és a délnyugati szakasza ma is 3 - 4 m magasan áll. A mai falkorona 0,8-1 m-rel van magasabban a várudvar jelenlegi szintjétől. A várfalat kívülről lekerekített, felfelé elkeskenyedő támpillérek erősítik. A fal alsó része kissé rezsűs, vastagsága 2,9 méter. A falkorona vastagsága 0,8-1 m. A vár bejáratát a keleti oldalon szintén patkó alaprajzú kaputorony védte. A terepből kissé kiemelkedő sziklatömbre épült torony eredetileg egy földszinti és három emeleti helyiségből állt, teljes magassága 18 m körül lehetett. Az egyes szintek közötti távolság közel 4 m. A mai földszinti és külső járószint közötti különbség közel 2 m. A torony falazata változó magasságú, tört kőből készült sorokból áll, a sarkokon kváderszerűen rakott nagyobb kövekkel.

(Forrás: Gere László: Várak a Szerémségben. (Szeged, 2000.) c. dolgozata.)