Szerb ortodox kolostor

Szerbia
Templom és kolostor, rendház
A Kisremetéből északra kivezető út mellett
A Fruška Gora (Tarcal) középső részének déli lejtőjén található a szerb ortodox kolostor.
Legkorábban török írott források említik 1546-ből Remetica néven. A 17. század végén a Drína-menti Rač (Rács) kolostor elmenekült szerzetesei újították fel. 1920-ig Beočin (Belcsény) kolostor hűbérbirtokaként tartották számon.
1739-ben épült a templom, amelyet az Istenszülő Szűz Mária Közbenjárásának (Pokrov Svete Bogorodice) ajánlották fel. A festészeti elemeket Janko Halkozović készítette el húsz évvel később. Kosta Vanđelović 1910-ben festett freskókat. A templom egyhajós, kívül háromoldalas, belül félkörös apszissal, rövid kereszthajóval. A négyezet felett kupola van. A külső oldal felső részén álpillérek és álboltozatok futnak körbe. Durván faragott szürkéskék kőből épült. Érdekessége, hogy nem fedezhető fel rajta barokk hatás, valamint hogy sosem tartozott hozzá harangtorony (a szerzetesnők hársfához erősített harangot használtak).
Az egyszárnyas rendház 1758-ban épült.
A II. világháborúban a rendház és a könyvtár megsemmisültek. Ma a templom, a fából felemelt új harangtorony, az emeletes, fehérre meszelt rendház és az új Szent Ilija kápolna állnak.

Források:
Medaković, D.: Fruškogorski manastiri. Novi Sad 2010.