(Forrás: Sors bona/wikimedia.org)
Szerbia
Központ, Trg XII vojvođanske brigade 2
Rövid leírás:
A falu népessége az egykori Marienfeld lakosaiból tevődött össze (az al-dunai árterületen telepedtek le). Több évi, nagy áradást követően 1876-ban a vojlovci erdőnél lévő ármentes földeket kapták meg. 1882-83-ban érkeztek a községbe a bukovinai székelyek (csángók). A falunak 1883. július 21-től Hertelendyfalva lett a neve Hertelendy József, akkori főispán tiszteletére.

Hertelendyfalva magyar ajkú, református lakosságát az Andrásfalváról (Románia) az Al-Dunához érkező bukovinai székelyek alkotják (ezen kívül még Székelykevén és Sándoregyházán telepedtek le nagy számban).

Templomukat 1902-ben emelték a falu központjában (ami ma Pancsova egyik helyi közössége), a szlovák evangélikus templom tőszomszédságában. Itt őrzik az Andrásfalváról hozott egyházi szövegeket.

Maga a templom egyhajós, nyugaton harangtoronnyal. A háromszintes harangtorony alsó szintje négyszög keresztmetszetű; felfelé haladva nyolcszögbe megy át, amit a kupolatető követ. Boltíves ablakokkal rendelkezik. A keleti végen félkörös apszis van.

Forrás:
kovinkeve.ucoz.com (ism. szerző)
Borovszky S. (szerk.), Torontál vármegye. Magyarország vármegyéi és városai. Budapest 1912. (http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0024/0.html)

A falu székelyeiről:
Sebestyén Ádám: A bukovinai székelység tegnap és ma. Szekszárd 1989, 92-94 old: