Közfürdő

(Forrás: zaprokul.org.rs)
Szerbia
Ive Lole Ribara 18
Rövid leírás:
A régi községi gőzfürdő épületét 1909-ban emelték. A központi kupolás, kétszárnyas épület 1967-ig szolgált közfürdőként. Azután irodaházzá alakították.

A közfürdő bejáratához rendezett park vezetett. A bejárati folyosó a tussoló helyiségbe vitt, ahol 20 tus helyezkedett el; ma raktárként funkcionál. A jobb és bal szárny 6-6 helyiségre oszlott, amelyekben kádak voltak. Mára a falakat lebontották, és irodákat, öltözőt, étkezőt, egyéb helyiségeket alakítottak ki. A hátulsó bejárat a kupola alatti térbe vezetett, amely közepén nagy, kerek, forró vizes medence volt, két oldalt fülkékben pedig hideg vizes kis medencék. A medencét feltöltötték és lebetonozták, és konferenciatermet hoztak létre. Az összes helyiség körrendszer szerűen volt összekötve. Ezeken átjárva lehetett eljutni a gőzteremhez és szaunához. Az épület másik végén a masszőr, borbély, pihenő és szárítkozó helyiségek voltak.

A szomszédos épületben állt a szegényebb lakosság rendelkezésére a tussoló fürdő és a fűtőberendezés, valamint a mosoda.

A gőzfürdő 1967 áprilisáig működött. A régi pancsovaiak szerint a közélet egyik fontos helyszíne volt.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)